GASTRONOMIE
Taiwanská kuchyně má kořeny převážně v jihočínské, zejména kantonské (Guǎngdōng [Kuanktunk]) a sečuanské (Sìchuān [S´čchuan]), kuchyni, odkud pochází většina obyvatel, která přišla na ostrov v r. 1949 spolu s Čankajškem (Jiǎng Jièshí, 蔣介石) po porážce v občanské válce s Mao Ce-tungem (Máo Zédōng, 毛泽东).
Současně je v taiwanské kuchyni výrazný japonský vliv jako důsledek padesátileté správy/okupace ostrova Japonskem (1895-1945).
Typické pouliční stánky lze nalézt všude, soustřeďují se do tržišť - denních (Day Market – denní trh s prodejem
zboží, potravin i s občasnými stánky s jídlem) a nočních (Night Market – ulice
plné stánků s jídlem ožívající po setmění a trvající do půlnoci a často i déle).